Hvad er rollespil?

Rollespil er en aktivitet, hvor deltagere sammen på tværs af alder og erfaring skaber fantastiske fortællinger.

Fotograf: Henrik Johnsen

Rollespillets form

Du kan sammenligne rollespil med (impro)teater:

Der er en ramme i form af en fortælling, som du og de andre deltagere påvirker gennem jeres rollers valg, hvormed I skaber rollernes skæbner. Rollespil er noget, vi gør sammen.

Alt det, der sker i rollespillet, er noget, “vi leger”. Det betyder, at vi skelner mellem det, der sker i spillet (ingame) og udenfor spillet (offgame). Når vi er færdige med et rollespil, er vi stadig gode venner. Så selvom du har spillet en andens fjende og ødelagt deres rolles liv, er det efterfølgende blot en god fortælling.

Fladlandssagaen beskæftiger sig primært med den type rollespil, der bliver kaldet for liverollespil, levende rollespil eller larp (live action role-playing). Her deltager den enkelte ved at bruge sig selv og sin krop. Samtidig anvender vi både kostumer, rekvisitter og kulisser i form af vores kulisseby samt oppyntning af resten af området.

Eventyr, fællesskab og empati

Rollespil byder både på eventyr, fællesskab og motiverer folk til at leve sig ind i andres levede liv og fortællinger. Rollespil er både en populær hobby og et stærkt pædagogisk værktøj. Når vi leger sammen, kan vi gennem vores roller udforske os selv og spille personer, der er modigere, har mere selvtillid og måske endda tør lede andre. På den måde åbner rollespil op for, at den enkelte kan udforske sig selv med et alibi om, at det blot er et rollespil. God rollespilskultur hos os er:

Vi er (oftest) udenfor og mærker derfor både naturen og vejret på egen krop. Vi tager sammen ansvar for at passe på naturen, rydde op efter os selv og respektere den.

Vi samarbejder og tager ansvar for hinanden og os selv. Vi forhandler, lytter og lærer at finde kompromiser, der styrker fællesskabet som helhed.

Vi lever os ind i andre personers liv og accepterer, at der er mange måder at leve det gode liv på. Vi respekterer, at vi alle er forskellige, og der er brug for alle i et fællesskab.

Vi udfordrer os selv og hinanden i rollespillet samt øver os i at blive bedre til det, vi gør. Vi er kritiske, ønsker at se tingene fra flere perspektiver og danner hver vores egne holdninger.

Vi sørger for at bygge en god fortælling sammen, hvor ingens oplevelse skal ske bekostning af andres. Vi sørger for at invitere folk ind i legen, uden at påtvinge dem den.

Vil du vide mere?

Vi har her samlet en række foreslag til, hvor du kan læse mere, hvis du er har tid og lyst til at lære mere om rollespil:

  • Du kan læse mere om rollespil, finde andre rollespilskampagner og meget mere på spilrollespil.dk ved at klikke på linket her.
  • Du kan læse mere om Epos Efterskole, der har rollespil, cosplay og skrivning som fag, ved at klikke på linket her.
  • Du kan finde en ordbog med flere hundrede rollespilsudtryk ved at åbne PDF’en her (PDF).
  • Du kan finde landsforeningen for rollespil Bifrost, der tilbyder kurser, information og andet på deres hjemmeside https://landsforeningenbifrost.dk/ ved at klikke på linket her.