Åreladning

Åreladning er en magivariant af helbredelse, der bliver brugt om undersøgelse og behandling af personer, der lider af forgiftninger.

DISSEKTOLOGISK SKILDRING

Indenfor Fladlandsk dissektologi bliver personer, der udfører åreladning, kaldet åreladere. Åreladere har brug for adgang til åreladergrej for at kunne udføre deres gerning.

Forberedelse indenfor åreladning

Når en årelader ikke har travlt, kan det være en fordel at rydde lidt op i sit åreladergrej. Ofte er der redskaber, som ville have godt af at blive renset og pakket pænt sammen, så de er klar til brug. Det kan indebære at skolde redskaber med kogende vand eller en varm flamme. Det vil også være en god idé at rense eller udskifte skåle og glasbeholdere. Eventuelt slibe skalpellen, hvis den er ved at blive sløv. Det er vigtigt at passe sine igler, og eksempelvis fodre dem, hvis der er gået længe siden sidst.

Undersøgelser indenfor åreladning

Når en årelader vil undersøge en person, er det en forudsætning, at vedkommende befinder sig i et infirmeri. Åreladeren starter med at se efter, om der er tegn på forgiftninger, eksempelvis ved at tage en mindre blodprøve. Det er muligt at undersøge andre væsker, såsom spyt, hvis det er problematisk at stikke hul i huden på den lidende, eksempelvis fordi vedkommende er bløder. Sjældne metoder indebærer intens undersøgelse af de synlige blodårer, men indebærer stor usikkerhed, fordi andre lidelser, såsom mutationer, også kan forårsage symptomer på hudoverfladen, hvor synlige blodårer løber. Det er derfor mest udbredt at tage en prøve fra personens blod ved at prikke hul med en nål eller skalpel og sætte en skål under. Hvis der er taget en prøve, kan den derefter blive undersøgt for tegn på forgiftninger ved at studere det. Enten ved at hælde en væske i der får prøven til at skifte farve, hvis der er tale om gift, eller ved at smage på det. Derudfra kan åreladeren vurdere, om der er tale om en forgiftning, og i så fald hvilken variant der kunne være tale om.

Behandling indenfor åreladning

Når en årelader vil behandle en person, i et infirmeri, starter vedkommende med at binde noget om armen på den lidende, hvilket har to formål. Det ene er at hindre blodet i at løbe for hurtigt væk fra armen, hvilket får blodårer til at træde tydeligere frem, mens det andet er at hindre for hurtig tilførsel af blod til armen, hvilket gør åreladningen mindre risikabel. Det er oplagt at bruge et lille bælte, men nogle foretrækker et stykke stof eller en stærk snor. Dernæst kan åreladeren finde sig en god, tydelig blodårer og lave et lille snit deri, så blodet kan flyde ud. Nogle åreladere anvender glasrør eller læderslanger til at sørge for, at blodet ikke sprøjter ud over det hele. Der kan også være en pointe i at indsamle blodet i en skål. I ekstreme tilfælde kan der være behov for at årelade op til ½ liter blod og samle det i en flaske. Det kan blive iblandet en modgift og derefter, ved hjælp af glasrør eller læderslanger, ført tilbage i den lidende person. Det kan dog være udfordrende, da det forudsætter, at blodet er under tryk. Derfor anvender nogle en trykbold af skind, koblet på en slange eller et rør, som kan hjælpe med at opbygge tryk. Nogle åreladere foretrækker at anvende igler til åreladning, da de små blodsugere kan suge forgiftet blod smertefrit ud af den lidende uden at efterlade sig ar. Nogle finder dog igler en kende ulækre. Igler suger kun lidt blod ad gangen, hvilket gør det lettere at sikre der ikke bliver suget for meget blod.

Offgame Information

Senest opdateret: 27. december, 2022