Dyrkning

Dyrkning er en praksis, der består af at så og høste afgrøder på marker.

ARISTOLOGISK SKILDRING

Indenfor Fladlandsk Aristologi er dyrkning betegnet som en verdslig praksis.

ADVOLOGISK SKILDRING

Indenfor Fladlandsk advologi forudsætter dyrkning adgang til dyrkegrej, en mark og et køkken. For at kunne udføre dyrkning er det desuden en forudsætning at være trænet tilstrækkeligt som bonde, samt have noget såsæd. Personer, der praktiserer dyrkning, bliver kaldt bønder. Dyrkning er en del af praksisgruppen madlavning.

At praktisere dyrkning

Bonden kan med fordel finde sit dyrkegrej frem og sørge for, at der er en mark klar. Bonden går hen til et køkken og klargør her 1 såsæd til plantning på marken. På marken bliver spirene plantet, og derefter er det bare at vente på, at det er tid til at høste. Når bonden, efter ventetiden er slut, høster sin afgrøde, kan vedkommende samtidigt konstatere, hvilken kvalitet afgrøden har.

Afgrødernes kvalitet

Hvilken kvalitet afgrøden får er påvirket af, hvor dygtig bonden er. En bonde kan desuden vælge at anvende en markluger, hvilket giver vedkommende mulighed for at styre afgrødens kvalitet.

Dyrkning

Typer af afgrøderBondeØvet bondeEkspert-bondeMarkluger
Normale afgrøderStor chanceMellem chanceLille chanceBondens valg
Friske afgrøder*Lille chanceMellem chanceLille chanceBondens valg
Præmie afgrøder**Lille chanceMellem chanceStor chanceBondens valg

Dyrkningsmuligheder

SåsædAfgrøde
Dampesvampefrø (fra Luzerne)Dampesvampe (fra Luzerne)
ElstariæblefrøElstariæbler
FrøblandingAfgrødsblanding
Gravbælgfrø (fra Registad)Gravbælge (fra Registad)
Gråpærefrø (fra Shjanti)Gråpærer (fra Shjanti)
ProviantGrønbeder (fra Ravnsholt)
Urkålsfrø (fra Tilio)Urkål (fra Tilio)

Find artiklen i Fladlandets Kulturværk Bog I i Biblioteket.

Senest opdateret: 18. november, 2024

Privatlivsoverblik

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.