ARISTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk Aristologi er finsmagning betegnet som en verdslig praksisvariant.
ADVOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk advologi forudsætter finsmagning adgang til køkkengrej og et køkken. For at kunne udføre finsmagning er det desuden en forudsætning at være trænet som finsmager, samt have en sæk med afgrøder. Personer, der praktiserer finsmagning, bliver kaldt finsmagere. Finsmagning er en del af hvervsgruppen madlavning, eftersom det er en praksisvariant af kokkerering.
At praktisere finsmagning
Finsmageren kan med fordel starte med at finde sit køkkengrej frem og sørge for, at der er en gryde klar i køkkenet. Der er to handlemuligheder indenfor finsmagning.
Finsmagning af afgrødsblandinger
En finsmager kan lave afgrøder om til ingredienser. Det er muligt at finde en række lokale ingredienser i en afgrødsblanding fra Ravnsholt. Hvilke ingredienser det er muligt at finde frem til i afgrødsblandingen afhænger af, hvor dygtig en finsmager vedkommende er, samt kvaliteten af afgrødsblandingen. Jo bedre trænet finsmageren er og jo højere kvalitet afgrødsblanding, jo flere forskellige ingredienser kan finsmageren vælge imellem. Bemærk, at finsmageren altid kun finder 1 ingrediens pr. afgrødsblanding. Selve finsmagningen sker ved, at finsmageren hælder afgrødsblandingen ned i en stor gryde og derefter ivrigt roder rundt i den og undersøger den med sit køkkengrej, indtil vedkommende finder den søgte ingrediens.
Finsmagning af afgrødsblandinger
Finsmager | Afgrødsblanding | Frisk afgrødsblanding* | Præmie afgrødsblanding** |
Finsmager | Brunsvampe | Skovkål | Saltgræs |
Øvet finsmager | Pastinektar | Muldrodssaft | Bælgdruer |
Ekspert-finsmager | Stråmel | Kronradisse | Ravnetrøffel |
Finsmagning af indførte afgrøder
En ekspert-finsmager kan lave 1 indført afgrøde af kvaliteten præmie** om til 1 tilsvarende indført ingrediens. Eksempelvis er det muligt at lave 1 gravbælge (fra Registad)** om til 1 gravrosiner (fra Registad). Husk, at indførte afgrøder, som ikke har præmie kvalitet (**), kan blive omdannet til tilsvarende såsæd igen af en samkoger, og derefter blive dyrket af en bonde, hvilket giver en ny chance for præmie afgrøder. Selve finsmagningen sker ved, at finsmageren hælder afgrøden op på et fad og derefter forsigtigt undersøger den med sit køkkengrej, indtil vedkommende finder den søgte ingrediens.
Finsmagning af indførte afgrøder
Såsæd | Afgrøde | Ingrediens |
Frøblanding (fra Ravnsholt) | Afgrødsblanding (fra Ravnsholt) | 9 forskellige ingredienser (fra Ravnsholt) |
Dampesvampefrø (fra Luzerne) | Dampesvampe (fra Luzerne) | Dampesvampetern (fra Luzerne) |
Elstariæblefrø | Elstariæbler | Elstariæblefløde |
Gravbælgfrø (fra Registad) | Gravbælge (fra Registad) | Gravrosiner (fra Registad) |
Gråpærefrø (fra Shjanti) | Gråpærer (fra Shjanti) | Gråpæreskind (fra Shjanti) |
Urkålsfrø (fra Tilio) | Urkål (fra Tilio) | Kålsennep (fra Tilio) |
Find artiklen i Fladlandets Kulturværk Bog I i Biblioteket.