Samkogning

Samkogning er en praksisvariant af kokkerering, der indebærer at lave afgrøder til såsæd.

ARISTOLOGISK SKILDRING

Indenfor Fladlandsk Aristologi er samkogning betegnet som en verdslig praksisvariant.

ADVOLOGISK SKILDRING

Indenfor Fladlandsk advologi er samkogning kun muligt i et køkken. For at kunne udføre samkogning er det desuden en forudsætning at være trænet som samkoger, samt have de nødvendige komponenter. Bemærk, at kvaliteten af afgrøder ikke har betydning for samkogning. Personer, der praktiserer samkogning, bliver kaldt samkogere. Samkogning er en del af praksisgruppen madlavning, eftersom det er en praksisvariant af kokkerering.

At praktisere samkogning

Samkogeren kan med fordel finde sine redskaber frem og sørge for, at der er en stor gryde klar. Der er tre former for samkogning.

Samkogning til proviant

En samkoger kan tage 1 sæk grønbeder (fra Ravnsholt) og i et køkken lave den til 2 proviant. Det indebærer at proppe tømme sækken i en stor gryde, og koge det sammen til det er en stor klump. Derefter tager samkogeren en kniv og skærer det op i proviant-blokke.

AfgrødeSåsæd
1 sæk grønbeder (fra Ravnsholt)2 proviant

Samkogning til frøblandinger

En øvet samkoger kan tage 1 afgrødsblanding og i et køkken koge den sammen til 2 frøblandinger. Det indebærer at proppe blandingen op i en stor gryde og opløse det i vand, for derefter at si det igennem, og sortere det fra, der ikke er frø. Til sidst vil der kun ligge en bunke frø tilbage.

AfgrødeSåsæd
1 afgrødesblanding2 frøblandinger

Samkogning til indført såsæd 

En ekspert-samkoger kan tage 1 indført afgrøde og i et køkken omdanne den til den matchende såsæd. Eksempelvis kan samkogeren omdanne 1 sæk gravbælge (fra Registad) til 2 poser gravbælgfrø (fra Registad). Det indebærer at putte afgrøden i en stor gryde og lade den ligge og skvulpe rundt i lidt gammelt vand, indtil den er opløst nok til, at det er tydeligt, hvilken del af den, som er frøene.

AfgrødeSåsæd
1 afgrøde2 (matchende) såsæd
AfgrødeSåsæd
Afgrødsblanding (fra Ravnsholt)Frøblanding (fra Ravnsholt)
Dampesvampe (fra Luzerne)Dampesvampefrø (fra Luzerne)
ElstariæblerElstariæblefrø
Gravbælge (fra Registad)Gravbælgfrø (fra Registad)
Gråpærer (fra Shjanti)Gråpærefrø (fra Shjanti)
Urkål (fra Tilio)Urkålsfrø (fra Tilio)

Find artiklen i Fladlandets Kulturværk Bog II i Biblioteket.

Senest opdateret: 27. februar, 2025

Privatlivsoverblik

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookieoplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside og hjælpe vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.