ARISTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk Aristologi er samkogning betegnet som en verdslig praksisvariant.
ADVOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk advologi er samkogning kun muligt i et køkken. For at kunne udføre samkogning er det desuden en forudsætning at være trænet som samkoger, samt have de nødvendige komponenter. Bemærk, at kvaliteten af afgrøder ikke har betydning for samkogning. Personer, der praktiserer samkogning, bliver kaldt samkogere. Samkogning er en del af praksisgruppen madlavning, eftersom det er en praksisvariant af kokkerering.
At praktisere samkogning
Samkogeren kan med fordel finde sine redskaber frem og sørge for, at der er en stor gryde klar. Der er tre former for samkogning.
Samkogning til proviant
En samkoger kan tage 1 sæk grønbeder (fra Ravnsholt) og i et køkken lave den til 2 proviant. Det indebærer at proppe tømme sækken i en stor gryde, og koge det sammen til det er en stor klump. Derefter tager samkogeren en kniv og skærer det op i proviant-blokke.
Afgrøde | Såsæd |
1 sæk grønbeder (fra Ravnsholt) | 2 proviant |
Samkogning til frøblandinger
En øvet samkoger kan tage 1 afgrødsblanding og i et køkken koge den sammen til 2 frøblandinger. Det indebærer at proppe blandingen op i en stor gryde og opløse det i vand, for derefter at si det igennem, og sortere det fra, der ikke er frø. Til sidst vil der kun ligge en bunke frø tilbage.
Afgrøde | Såsæd |
1 afgrødesblanding | 2 frøblandinger |
Samkogning til indført såsæd
En ekspert-samkoger kan tage 1 indført afgrøde og i et køkken omdanne den til den matchende såsæd. Eksempelvis kan samkogeren omdanne 1 sæk gravbælge (fra Registad) til 2 poser gravbælgfrø (fra Registad). Det indebærer at putte afgrøden i en stor gryde og lade den ligge og skvulpe rundt i lidt gammelt vand, indtil den er opløst nok til, at det er tydeligt, hvilken del af den, som er frøene.
Afgrøde | Såsæd |
1 afgrøde | 2 (matchende) såsæd |
Afgrøde | Såsæd |
Afgrødsblanding (fra Ravnsholt) | Frøblanding (fra Ravnsholt) |
Dampesvampe (fra Luzerne) | Dampesvampefrø (fra Luzerne) |
Elstariæbler | Elstariæblefrø |
Gravbælge (fra Registad) | Gravbælgfrø (fra Registad) |
Gråpærer (fra Shjanti) | Gråpærefrø (fra Shjanti) |
Urkål (fra Tilio) | Urkålsfrø (fra Tilio) |
Find artiklen i Fladlandets Kulturværk Bog II i Biblioteket.