ARISTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk Aristologi bliver griffer som heraldikelement anvendt af Slægten Liopantra, der bruger dem som deres kernesymbol. Da ørnen er Fladlandets Rigsdyr, og løven er Riget Khartavias Rigsdyr, bliver griffen set som symbol på en forening af de to Riger.
BÆSTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk bæstologi er griffer ifølge myten vise og magtfulde. Griffer er i stand til at bevæge sig hurtigt gennem tæt bevoksning, og de kan eftersigende navigere både i klar og dårlig sigtbarhed. De er hurtigere end det almene menneske. En teori tilskriver deres hastighed, at de ikke er underlagt de samme begrænsninger som mennesker, i forhold til bevægelse, vægt og manøvrering i frit fald. En anden teori beskriver, at griffer æder menneskers tanker for på den måde at blive altvidende. Det essentielle er, at en grif er interesseret i tanker og minder.
Griffer er betegnet som store, sjældne, nærlivsændrende, livsfarlige og uhumanoide.
Mytens fortælling
Kommer senere.
Kategorisering af griffer
Griffer er gennem bæstvejning kategoriseret på følgende måde:
- Størrelsesgrad: Griffer er i en myte blevet sammenlignet med tigre i størrelse, og de bliver derfor kategoriseret som værende store.
- Væsentræk og type: Griffer bliver beskrevet som værende en anden størrelse end et menneske, hvilket gør dem uhumanoide, og de bliver derfor kategoriseret som fabelvæsener.
- Sjældenhedsgrad: Myter fortæller, at griffer er svære at finde, og det er kun muligt at finde dem i vildegnen Tågelandet, omkring Tågebjergene, under særlige vejrforhold og på særlige tidspunkter, hvilket gør dem sjældne.
- Kraftgrad: Ifølge myter er det mest kraftfulde ved griffer, at de er i stand til at bevæge sig gennem tæt bevoksning og dårlig sigtbarhed med en så høj fart. Det må betyde, at de er i besiddelse af særlige kræfter, for ellers ville deres vinger ramme imod grene eller grifferne flyve ind i træer, hvilket gør, at griffer bliver betegnet som nærlivsændrende.
- Farlighedsgrad: Eftersom griffer er betegnet som nærlivsændrende, og da myterne beskriver deres adfærd som velovervejet, bliver de vurderet til at være livsfarlige.
- Trin: Eftersom griffer bliver betegnet som store, sjældne, nærlivsændrende og livsfarlige, konkluderer bæstvejningen, at de er trin 4 fabelvæsner.
- Varianter: Der er ifølge Navíos Bæstologielektorat ikke registreret varianter af griffer.
Oplevelsen af et møde med en grif
Mødet med en grif bliver beskrevet som håbløst og ukontrollerbart. I nærheden af en grif ånder alt ro og normalitet, men deres hurtige bevægelser får et menneske til at føle, at de er en mus under en rovfugl. Griffer bliver beskrevet som store væsner, der med sit vingefang kan fremstå som værende på størrelse med et hus. Tanker om at stivne og afvente sin skæbne, rammer i maven: “Hvis jeg står stille kan det være, at den ikke ser mig”, lyver tankerne, før rovvæsnet leverer skæbneangrebet.
Bæstologisk diskussion
Det er uklart, præcist hvordan griffer opstår.
Feltbæstvejning af griffer
Kommer senere.
Om håndtering af griffer
Det er opfattelsen, at den bedste måde at håndtere griffer på er at flygte fra dem.