KARTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk kartologi befinder Jyrkakysten sig i den nordøstlige del af Fladlandet. Lenet grænser op til Lenene Alzark og Månedalen, samt vildegnene Abyssalhavet, Fellgromm, Frossahvælv og Ormeskoven. Jyrkakysten består af ni Herreder.
Jyrkakysten er betegnet som en mellemegn.
Terræn og natur
Terrænet er græsland, klippegrund, skovland og vandområde. Lenet Jyrkakysten er et bakket, klippefyldt område med bjerge, der skærmer dem fra nord. Havet slår op mod den høje klint, der skarpt markerer skellet mellem vand og land. Øen Ørnsøje, der er en del af Lenet, står lidt i kontrast til resten med sine tætplantede træer, der skærmer for den kolde østenvind.
Landmærker
Lenet indeholder Reserveskoven og øen Ørnsøje.
Områdefortællinger
Lenet indeholder ingen områdefortællinger.
Strækninger
Lenet indeholder ingen strækninger.
Byer
Lenet indeholder staden Largus, samt Lensstaden Peskes.
Seværdigheder
Lenet indeholder følgende steder, der er betegnet som seværdigheder: Jyrkahøjen og Tårntrappen.
ARISTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk Aristologi er Lensejeren af Jyrkakysten Slægten Udgårdsætten.
CELESTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk Celestologi bliver der i Lenet praktiseret følgende Religioner: EVEAtroen.
Særligt udbredte favoriseringer er Extaziatroen og Vartigantroen.
Helligdomme
Lenet indeholder følgende kendte Helligdomme: Jyrkakystens Tempel.
Guddomme
Lenet er velsignet med tilstedeværelse af følgende Guddomme:
Extazia, Vartigan, Eurika og Archimedes, der er dominatorer.
KONSULOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk konsulogi er befolkningen er kendt for at være hærdet af elementernes rasen. Ifølge befolkningen er der ikke noget, der hedder dårligt vejr – kun dårlig påklædning.
Kendetegnende hverv
Jæger, muslingefisker, blomsterbinder.
Kulturer i egnen
Egnsskikke inkluderer at tage vat, bomuld eller andet i ørene for ikke at blive lokket ud i stormen og dermed blive opslugt af elementernes rasen. Det er normalt, at lokale altid har vat med sig, så de kan lukke lydene ude og komme sikkert hjem, skulle de blive fanget i stormens øje. Befolkningen bryder sig ikke ret meget om saltet mad eller lignende, da salt er allestedsnærværende. Derfor er det udbredt at høre befolkningen brokke sig over det. Til gengæld er det tabubelagt at tale om, hvorvidt vejret er dårligt eller ej.
ENTOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk entologi bliver der i Lenet praktiseret følgende afdyrkelser: Gammeltroen.
Entiteter
Lenet indeholder ikke tilstedeværelsen af entiteter.
KRONOLOGISK SKILDRING
Indenfor Fladlandsk kronologi blev Jyrkakysten etableret omkring år 900 FNFT (under Dødshøsten), som én samlet egn med navnet Stormsletten. Egnen bestod dengang af et område svarende til det senere Jyrkakysten samt den nordlige halvdel af Alzark. Omkring år 760 FNFT (under Ragnars Gyldne Togter) blev et område adskilt fra Stormsletten og etableret som egnen Alzark. Omkring år 480 FNFT (under Standhaftighedens Skjolde) indtog Den Avillionske Koloniseringsstyrke en sydlig del af området og skilte det fra, som en del af oprettelsen af den nye, separate egn Neyala. I år 455 FNFT havde Den Torccelheimske Koloniseringsstyrke indtaget området og valgt at omdøbe egnen til at hedde Jyrkakysten ud fra en modstander, ved navn Jyrka af Udgårdsætten som de havde stor respekt for. At de i navnet udskiftede “sletten” med “kysten” handlede om at for dem var det vigtigste ved egnen dens kyst, som gav et naturligt forsvar mod Avillionerne. Stormsletten blev dermed en forældning af Jyrkakysten. Omkring år 400 FNFT (under Håbets Støbeform) valgte Den Avillionske Storkoloni, efter mange forsøg, at opgive kontrollen over en del af Jyrkakysten, og lod den dermed blive en del af Ormeskoven. I september år 289 FNFT (under Håbets Støbeform) blev Jyrkakysten formaliseret som værende et Fladlandsk Len, som en del af nyetableringen af Riget Fladlandet. I den sammenhæng blev en del af Jyrkakysten afgivet til Månedalen, mens der kom en del mere af havet omkring Ørnsøje med til Jyrkakysten.
Kronologisk diskussion
Der har været diskussion om, hvorfor Lenet hedder Jyrkakysten, når der kun har været én Jyrka af Udgårdsætten, mens der har været flere, der hed Storm, også af Fladlandske Regenter. Det har dog ikke ændret noget.